Center Stage

Photos © Everett & Soule

An elegant archway opens the kitchen to the dining area. A counter and bar stools are used for casual dining.

An elegant archway opens the kitchen to the dining area. A counter and bar stools are used for casual dining.

The kitchen before.

The kitchen before.

A pass-through arched window was designed to visually open the areas and connect the kitchen and dining room. A deep burgundy Lavastone counter accents the deep bronze colored sink.

A pass-through arched window was designed to visually open the areas and connect the kitchen and dining room. A deep burgundy Lavastone counter accents the deep bronze colored sink.

An office area tucked into one corner of the kitchen tastefully provides a functional space for paying bills and checking email.

An office area tucked into one corner of the kitchen tastefully provides a functional space for paying bills and checking email.

New oak hardwood floors match the existing floors in this 1930's home. A deep burgundy Lavastone countertop brings color into the kitchen. Stained cabinetry is coupled with distressed pieces painted a mellow sage.

New oak hardwood floors match the existing floors in this 1930’s home. A deep burgundy Lavastone countertop brings color into the kitchen. Stained cabinetry is coupled with distressed pieces painted a mellow sage.

The kitchen before.

The kitchen before.

The Story

Featured In Orlando Homebuyer Magazine
Kitchen Renovation

Not willing to relinquish the charm of their 1930’s Mediterranean style home, Bruce and Roxanne Rose still knew it was time to do something about their sorely outdated kitchen. “Nothing had been done to it since it was built,” says Roxanne. “The kitchen was just a short room at the end of the house.” In addition to the kitchen not being easily accessible, previous additions to the house made the kitchen and adjoining areas unattractive and less than functional.

In spite of the disadvantages, the Rose’s loved their home located near Lake Davis, but wanted a kitchen that could be more prominent as well as more functional. “Keeping the integrity of the home was very important to us,” Roxanne says about the couple’s goals for their kitchen renovation.

Partnering with Joan DesCombes of Architectural Artworks, PSG Construction gave the Rose’s a home that has transformed the way they live. “We decided a complete reorientation was necessary,” Joan explains. To accomplish this, a major wall was removed to integrate a previously “unused” room into the kitchen, creating an ‘L’ shaped space. Protruding duct work in the kitchen was removed, a pleasant surprise not usually feasible in renovation projects. The space was further expanded by creating an archway between the kitchen, dining, and living rooms. The reconfiguration brought the kitchen to the center of the house and gave the couple twice the kitchen space they had before. Now accessed from five distinct areas of the home--the living room, dining room, family room, sunroom and master bedroom—the kitchen has become a natural gathering place. “We spend a lot of time in the kitchen,” says Roxanne, “and we do more than just cook there.”

PSG Construction began the transformation by removing what Roxanne describes as “horrible old floors” and replacing them with 3/4” tongue and groove oak hardwood that matches the floors in the rest of the house. “The new floors don’t look like they’ve been added on,” Roxanne points out. A pass-through arched window was designed to visually open the areas and connect the kitchen and dining room. Tuscan style cherry cabinetry was selected, combining “fitted” and unfitted” pieces finished with Briarwood stain or Sage Green paint with rub thru. The effect suggests a kitchen that evolved through stages—typical in older homes.

A Sub Zero refrigerator/freezer, wine cooler and icemaker were all seamlessly integrated into the space. A 30” Wolf oven, gas cook top and convection microwave finish off the kitchen with high tech appliances.

Colors and materials were selected to compliment the living and dining room spaces and mesh with the homeowner’s existing furniture. Neutral granite countertops cover the perimeter cabinetry, while a deep burgundy lavastone top accents the deep bronze colored sink. The tile inlay over the cook top creates a focal point.

An office area tucked into one corner of the kitchen tastefully provides a functional space for paying bills and checking email.

Without giving up a bit of the charm found in the rest of their home, the Rose’s now have a kitchen that exudes warmth, serves as a new gathering space, and provides a spot for fostering many new memories.

PSG Construction Select Project Stories

Back to Select Projects